Vi skal ikke frygte statsgælden

Økonomierne på nationalt plan verden over er ramt hårdt af corona-krisens hærgen – og regeringerne pumper milliarder , nogle gange billioner af kroner ud i samfundet for at holde hånden under borgerne, virksomhederne og samfundsøkonomien. Pengene kommer oftest fra optagelse af gæld via salg af statsobligationer – og når gælden skal betales, er det vigtigt, at diskursen ikke bliver: så skal der spares på de offentlige finanser. Fordi statsgæld optaget via obligationer er god gæld. Så regeringerne skal gøre det modsatte af, hvad der skete efter finanskrisen: lade være med at gennemføre skadelige besparelser, der skævvred ligheden. Det skriver den anerkendte britiske historiker Adam Tooze

Læs mere i Guardian

Trump-donorer og højreorienterede fonde bag nedlukningsprotester

Bare lige for at holde det på radaren: demonstrationerne i delstater som Michigan, Pennsylvania og Minnesota mod Corona-nedlukningerne (sjovt nok svingstater ved præsidentvalget) med bevæbnede borgere var ikke spontane. Trump & Co er farlige.

Læs i New York Times

Dansk nyorientering i EU oven på corona og Brexit

Lidt pudsigt har den socialdemokratiske regering med Mette Frederiksen lagt den mest EU-skeptiske linje i 30 år med megen betoning af den nationale suverænitet og uvillighed til at gå aktivt ind i fælleseuropæiske initiativer. Men det er måske ved at ændre sig i lystet af Brexit og Corona-krisen. Altingets solide Thomas Lauritzen, Europaanalytiker, ser på situationen.

Læs i Altinget

Velfortjent opsang til mediers coronadækning

Adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen har leveret en velargumenteret røffel til medierne og journalister for at dække coronakrisen som var det en sportsbegivenhed. I totally agree.

Læs på Journalisten.dk

Teknologi

Corona-apps: Google og Apple forbyder GPS-tracking

Det er en vild verden. Fx at jeg sidder og er mere tryg ved Google og Apples bud på en teknologisk ramme for kontaktsporings-teknologi, fordi deres bud går på bluetooth og lagring af data på den enkelte persons mobil – og ikke på centrale servere.

NetCompany har for den danske stat arbejdet på en app – Smittestop – der både betjener sig af Bluetooth og GPS til at spore, hvem borgeren har været i kontakt med – og så tilmed gemme det på centrale servere.

Det bliver et nej herfra til Smittestop: staten skal ikke vide, hvor jeg går hen og hvem jeg ser.

Nu har Google og Apple i øvrigt meldt ud, at de blokerer for GPS-tracking i deres framework.

Læs på Version2

Ny fejl i politiets værktøj til mobil-sporing

Rigspolitiet er nødt til at undersøge yderligere 300 – 500 straffesager, hvor sagerne bl.a. bygger på politiets analyser af data fra de sigtedes mobiltelefoner. Der er nemlig fundet en fejl – igen , igen, igen.

Læs på DR.dk

Corona-hjemmearbejde fører til øget arbejdsgiverovervågning

I USA er der jf Washington Post registreret en bekymrende tendens – der imidlertid ikke er overraskende : arbejdsgivere installere software på medarbejdernes computere for at registrere om de arbejder lige så meget, som de siger, når det sker hjemmefra. Der er også software til at optage, hvad der sker i browserne – og enkelte slår webcam til for at kunne følge med. Scary sh*t. Hattip til Anders Kjærulff for denne.

Læs i Washington Post

Snif: Privacy-browser lukker ned

Sidste uges dårlige tech-nyhed var, at den gode, tyske privacy-browser Cliqz indstiller udviklingen af browser og søgemaskine. Deres ejere, Hubert Burda Media, har konkluderet, at Google er for stor og monolitisk en konkurrent at være oppe imod – og firmaet har ikke kræfterne. Derfor koncentrerer de kræfterne om andre forretningsområder – og fyrer 45 medarbejdere. Trist, trist , trist. Dog sker der ikke noget med anti-tracking-tjenesten, Ghostery, som Cliqz købte for nogle år siden.

Læs pressemeddelelsen fra Hubert Burda Media

Afvisning af salg af .org-domæne til kapitalfond

ICANN administrerer toplevel-domænenavnene på internettet og er derfor et vigtigt organ at holde øje med. For nylig var der et forslag fremme om at overdrage retten til at administrere domænet .org fra Internet Society ( ISOC) til kapitalfonden Ethos Capital. Det skulle godkendes af ICANNs bestyrelse – og de sagde nej. Org er til glæde for offentlige organisationer og græsrodsbevægelser – og den skal ikke gøres til genstand for eventuelle prisstigninger

Gaming

Last of Us 2 launcher d. 19. juni

“Take a week off late June” , lyder det fra diverse spilsites, fordi nu er der sat en ny dato for release af opfølgeren til et af de bedste spil i de seneste år: Last of Us. I første spil var du Joel, der skulle passe på pigen Ellie i nogle år efter zombiekalypsen. Det fede i spillet var ikke zombierne, men historien, gameplay og hele stemningen. Derfor glæder jeg mig til i 2’eren at følge Ellie – nogle år efter at 1’eren sluttede.

Læs mere på Gameradar og se trailer

Assasin’s Creed goes Viking – med danske skuespillere

Jeg har med stor glæde spillet en del af de tidligere spil i serien “Assassin’s Creed” om en orden af ædle krigere – Assassins – der kæmper for frihed mod den onde Templar-orden, der vil kontrollere menneskets frie vilje. Nu er serien på foreløbig 11 spil hoppet tilbage i tiden – til Vikingerne i spillet “Assassin’s Creed Valhalla” (link til trailer), der kommer i slutningen af året.

Hovedpersonen Eivor i “Assassin’s Creed Valhalla” bliver i øvrigt spillet af to danske skuespiller for den mandlige og kvindelige udgave af karakteren. Det drejer sig om skuespillerne Magnus Bruun og Cecilie Stenspil.

Læs mere hos GameReactor.dk

Podcasts

Yay – Strangers podcast er tilbage

Efter to års pause er podcasten ‘Strangers’ tilbage. En podcast om mennesker i mestendels USA med interessante historier fra deres liv – optaget og formidlet af danske Lea Thau, der har boet over there i mere end 20 år og bl.a. skabte podcasten The Moth.

Podcasten kræver et minimalt beløb på Patreon, fordi Lea Thau skal fornuftigvis have smør på brødet.

Lyt til Strangers

More yay – Elektronista er også tilbage

En af mine favoritpodcasts på Radio 24Syv var Christiane Vejlø’s ‘Elektronista’ om digital teknologi og kultur. Den har holdt pause i et halvt års tid, men nu har Christiane genstartet den i eget regi – heldigvis 😀

Lyt til Elektronista podcast

Streaming

Kvinden der levede ‘Unorthodox’

En af de bedste streaming-serier – efter min mening – er serien på Netflix om den unge kvinde, Esty, der bryder med den ultraortodokse jødiske sekt, Hasidist, og flygter til Berlin. Serien bygger på en selvbiografi af Deborah Feldman fra 2012 – og DR har et godt interview med hende om hendes liv.

Læs på DR.dk

Hvis USA var blevet fascistisk

Min anden anbefaling går til den fremragende serie på HBO, “The Plot against America” , der baserer sig på en roman af Philip Roth i genren kontrafaktisk historieskrivning. Serien på otte afsnit finder sted i 1940 og nogle år frem – og tager udgangspunkt i en virkelighed, hvor piloten Charles Lindbergh stiller op og vinder præsidentvalget over Franklin D. Roosevelt.

Det er kendt, at Charles Lindbergh nærede sympatier for Tyskland – og så sent som 1941 ønskede en ikke-angrebspagt med Tyskland – og anklager jøderne for at presse USA til en krig mod Nazi-Tyskland.

I serien vinder Lindbergh præsidentvalget som republikansk kandidat og frontmand for bevægelsen America First – og serien beskriver den følgende udvikling mod et fascistisk Amerika.

Det er tydeligt, at serien er en kommentar til den aktuelle udvikling i USA under Trump.

Se trailer for The Plot against America

Litteratur

Colson Whitehead vinder Pulitzer for sin nye bog

I seneste udgave af Det Store Overblik faldt jeg i svime over bogen ‘Drengene fra Nickel’ af Colson Whitehead fra 2019. Nu er bogen blevet tildelt en Pulitzerpris – en af de fineste priser til forfattere og journalister. Det er Colson Whiteheads anden Pulitzer inden for få år. Den første fik han for hans forrige bog, “Den Underjordiske Jernbane”.

Læs på DR.dk

Ugens nuuurh

Kænguru viser hvad vi alle trænger til

Jeg forstår ikke den megen hidsighed over, at vi deler videoer og fotos af dyr på nettet. Det skader ingen – og gør os glade. Tjek bare denne korte video af en afslappet kænguru, der viser vejen.

Se på Twitter

Comments are closed.