Jeg deler tre tips – som du kan læse nedenfor – via min gode ven og tidligere kollega, Lars K. Jensens ugentlige (nødvendige ) nyhedsbrev om medier Digital Ugerevy. Han har i sit nyhedsbrev for nyligt indført begrebet Ugens Tipster – og jeg er beæret over at han spurgte mig, om jeg ville bidrage.
Så det gør jeg i Digital Ugerevy #11 – hvor jeg figurerer til sidst som rosinen i pølseenden. Og hey – hvis du som jeg interesserer dig for udviklingen i medieverdenen i forhold til digital kommunikation, så er Digital Ugerevy et must. Derfor : tilmeld dig nyhedsbrevet, som du kan modtage enten lørdag morgen eller mandag morgen. Du kan også læse artikler af Lars på hans blog, Medieblogger eller hans blog hos Journalisten.dk
Men til mine tre tips til Digital Ugerevy
Regulér din profil på sociale medier med Jumbo app
Det er svært at holde styr på, hvordan vi regulerer privatlivsindstillingerne på diverse sociale medier og platforme, som vi bruger.
Det kan være svært at finde frem til lige dér, hvor du kan få kontrol over, hvilke oplysninger og til hvem, der bliver delt informationer om din profil.
Derfor anbefaler jeg, at du prøver en smartphone-app , Jumbo App , der fås både til iOS og Android.
Jumbo håndterer i øjeblikket følgende platforme:
- Gmail
- YouTube
- Chrome
- Alexa
Det er pænt enkelt. Du forbinder via din smartphone Jumbo til de ønskede kontis – og for hver skal du angive, hvad du ønsker at app’en skal gøre.
Den hjælper dig dernæst med at få sat privatlivsindstillingerne til det niveau, som du ønsker. Den sørger også for at tjekke om dine brugernavn eller mailadresser har optrådt i kendte digitale indbrud via tjenesten HaveIbeenpwned.com.
Endelig tilbyder Jumbo hovedrengøring med sletning eller arkivering af gamle indlæg via din smartphone, hvor du kan få gemt fx slettede Facebook-posts.
Det kan jo være, at du ikke gider, at dine fuldeopslag fra universitetet eller ophidsede Twitter-debatter skal ligge frit frem.
Du ønsker måske også at få fjernet alle Googles umiddelbare registreringer af dine søgninger, nu hvor du er gået over til anonyme søgemaskiner som Startpage , DuckDuck Go eller Qwant
Al afvikling sker på din telefon, så Jumbo’s servere ser aldrig dine passwords. Når du sletter eller arkiverer gamle indlæg, så bliver de gemt på din smartphone – og ikke Jumbo’s servere.
Læs mere om hvordan Jumbo fungerer i min nye artikel
Begræns sociale mediers tracking
På min blog Privatliv.nu har jeg sloganet ” Bestem hvem der ser hvad om dig hvornår”. Til irritation for mine marketingkolleger advokerer jeg for , at vi bruger værktøjer i vores browsere, på vores enheder eller benytter browsere, der gør det nemt at blokere uønsket tracking af vores digitale adfærd.
Simpelthen for at tage lidt privatliv tilbage igen. Pixel by pixel .
Derfor benytter jeg i min Firefox blokeringsudvidelsen Ghostery, der både virker som adblocker og forhindrer tracking. Den kan også bruges i Chrome, Safari, Edge, Opera.
På din smartphone kan du hente Ghostery som app – og benytte den som browser på både iOS og Android.
Hvis du vil bruge browsere, der ikke tracker dig – og der blokerer Firefox og Safari nu default for tracking – kan jeg anbefale følgende, der både går til desktop og smartphones:
- Brave – nogle af topfolkene bag Mozilla Firefoxs nye projekt
- Cliqz (– tysk grundighed og respekt for privatlivets fred.
- Tor – total anonymisering da din adgang til nettet går via tre servere. Lidt langsommere.
Oversigt over gode værktøjer kan du også få hos Tænkehandletanken DataEthics.eu , der har en side med værktøjer til Digitalt Selvforsvar
Boganbefaling: ”Hov, et egern”
For en person der i dén grad har dyrket sociale medier, siden vi kaldte dem Web 2.0 i starten af årtusindet, kan jeg varmt anbefale adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensens bog fra efteråret 2019.
Bogen er en selvhjælpsbog til dem, der ønsker at bruge mindre tid på sociale medier og / eller med deres smartphone i hånden.
Anders Colding-Jørgensen forklarer kort og letforståeligt, hvilke vaner der styrer vores brug af eksempelvis sociale medie-apps og i det hele taget anvendelsen af vores smartphone.
Dernæst giver han gode råd til, hvordan vi kan ændre på disse vaner. Eksempelvis har han introduceret mig til begrebet ”Tjekkekarrusellen” – d.v.s. de vaner, du har, når du åbner din smartphone : Først tjekker du FB, dernæst Instagram, LinkedIn, Twitter etc.
Hvis man finder disse vaner for irriterende og tidsforbrugende, kan bevidstheden om dem hjælpe én til at ændre dem. Der peger Anders Colding-Jørgensen så på nogle gode ideer til at ændre den adfærd – hvis man ønsker at ændre den.
Udover de gode råd i bogen er det fine ved bogen ”Hov, et egern!”, at den er befriende renset for løftede pegefingre om ”det er skidt at bruge megen tid på sociale medier og smartphonen”.
Forfatteren tager udgangspunkt i , hvordan vi selv hver især har det med den tid, som vi bruger.
I øvrigt kan jeg anbefale, at man abonnerer på hans nyhedsbrev om adfærdspsykologi i forhold til det digitale liv. Det kan man finde på hans hjemmeside Virkeligheden.dk .