Træt af at Google, Bing og andre søgemaskiner tracker dig og præsenterer dig for resultater, hvor alt passer til dine tidligere søgninger – og intet overrasker?
På sin vis er det jo rart, at tjenesterne kender til vores præferencer – og derfor viser os resultater, som vi umiddelbart kan bruge til noget. Men på den anden side er det kontraproduktivt, at vi ender i det, der er kendt som “The Filter Bubble”.
Hvis jeg søger på “USA-rejse”, får jeg et andet resultat, end hvis du søger på “USA-rejse” …eller ‘ socialisme’, ‘skattepolitik’ – fordi søgemaskinerne fra vores tidligere søgninger eller evt. oprettede profiler på tjenesterne kender til alle vores holdninger, sympatier og antipatier mv.
Problemet er især, at det mindsker fordelen ved internettet, hvor viden kan flyde frit, og der er adgang til millioner af forskellige kilder.
Hvordan kommer vi så ud af “Filter boblen” ?
Især på grund af Googles effektivitet – og hurtighed – og Bings ditto, har vi vænnet os til, at de er søgemaskinerne. Heldigvis er der alternativer.
Selv bruger jeg hollandske Startpage.com, der bl.a. har fået den første sikkerhedspris fra European Privacy Seal for sin effektive beskyttelse af brugernes privatliv – og arbejder under EUs regler for beskyttelse af privatlivets fred, som er mere restriktive end USAs regler.
Startpage.com benytter sig af Google til at levere søgeresultaterne, men informationer om brugeren bliver ikke leveret til Google. På samme måde bliver søgningerne heller ikke gemt i en database og knyttet til brugeren.
Det er dog muligt at få en slags profil, som husker dig – men uden at virksomheden kan knytte det præcist til dig. I stedet kan du generere en webadresse til en personaliseret søgeside og gemme linket fremfor at acceptere cookies på din computer.
I browsere som Chrome, Firefox, Safari og Internet Explorer kan brugeren tilføje Startpage som den foretrukne søgemaskine – og på samme måde er der en app til både iOS og Android.
Den anden fremtrædende søgemaskine , der ikke samler oplysninger på brugeren, er amerikanske DuckDuckGo.
Som med Startpage registrerer DuckDuckGo (DDG) heller ikke ip-adresse, gemmer søgninger og tracker brugeren med cookies samt har apps til iOS og Android.
Søgemaskinen lader brugeren gemme sine oplysninger på en anden måde end Startpage’s webadresse. Brugeren kan gemme sine indstillingerne i en cloudtjeneste, hvor brugeren vælgere et password, så DDG ikke kan kigge med og datamine .
Begge søgemaskiner er meget brugervenlige, med gode søgeresultater og udvikles hele tiden, så det er et spørgsmål om smag og behag, hvilken søgemaskine man benytter. Dog er det sværere, hvis man går op i det , for efterretningstjenesterne i EU at få fat i data om ens søgning med Startpage end det vil være for NSA at få fat i søgninger med DDG, der er underlagt USA’s love.