Skaberen af det grafiske internet med html, bogstav-adresser (url’er) og browsere, Tim Berners-Lee , arbejder på at skabe et internet med sociale medier, der ikke fremmer online had, mobberi og splittelse mellem mennesker.

Det fremgår af et rigtigt godt interview fra The Guardian, som er blevet bragt for nyligt: T”im Berners-Lee: ‘We need social networks where bad things happen less”

WWW’s “far* udtaler i interviewet, at de sociale mediers rolle og brug i rædselsåret 2016 – Brexit og valget af Donald Trump , rev ham ud af hans hidtidige opfattelse af, at det overordnet nok skulle gå godt for det frie internet, hvor mennesker udveksler viden , i sidste ende.

Så han satte sig for at skabe et bedre web, fx med sociale medier, med fokus på , hvad der er positivt fremfor , hvad der er negativt. Det sker bl.a via startup Inrupt, et framework eller arkitektur, der skal lade os alle opbevare vores informationer i interaktionen på disse netværk i krypterede , onlinelagre , kaldet “pods”.

Det skal gøre befri os fra netværk, som Facebook og Twitter, der fremmer vores skænderier og hård tale, fordi det giver øget engagement via øget aktivitet.

Jeg ønsker ham held og lykke med det – og følger nu med i Inrupts arbejde.

Facebook forstår ikke dets AI-monster

Netop Facebooks skadelig indvirkning på den offentlige samtale er rammen for en anden anbefalelsesværdigt artikel, nemlig om og afdelingen manden bag Facebooks Artificial intelligence eller Machline Learning-drevne algoritmer.

Joaquin Quiñonero Candela har de seneste ni år stået for Facebooks AI-indsats, der nu driver algoritmerne, som styrer visning af annoncer og indhold på sitet over for brugerne.

Artiklen “How Facebook got addicted to spreading misinformation” fra det fremragende MIT Technology Review fortæller historien – og afslører, at Facebooks dels ikke har været interesseret i at ændre algoritmerne, så de ikke animerer brugerne til skænderier – fordi hvad hvis det går ud over bruger-væksten ? – og dels ikke forstår, hvad der sker.

Platformen har skabt et Frankenstein-monster, som det ikke kan kontrollere. Fx bliver Joaquin Quiñonero Candela til sidst i artiklen presset på hans afvisning af, at lige præcis algoritmerne , som har styret rankingen af indhold i brugernes feeds, ikke kan gøre noget for at forbedre miljøet på platformen.

Kan det virkelig passe, spørger journalisten vantro hvortil Candela svarer:

““I don’t know,” he said with a halting stutter. Then he repeated, with more conviction: “That’s my honest answer. Honest to God. I don’t know.”

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.