I tirsdags havde min arbejdsplads. Ingeniørforeningen, IDA, besøg af Simon Davies, privacy-pioner og stifter af Privacy International . Han var inviteret af IDA IT, Dansk Center for Menneskerettigheder med Rikke Frank Jørgensen som repræsentant  og Rådet for Digital Sikkerhed.

Han talte over emnet “Er både privacy og sikkerhed en umulighed?” . Jeg live-tweetede på Ingeniørforeningens profil @ingeniorIDA, hvilket er samlet i en storify.

Simon Davies’ hovedbudskab – udover at tvinge regeringer og virksomheder til at respektere privatlivets fred – var at komme væk fra al den tale om privatliv – eller privacy:

Det er et fluffy begreb, der ikke er særligt handlingsanvisende og konkret. Jeg så hellere, at vi begyndte at fokusere på ansvar – accountability – for myndigheder og organisationer – og gennemsigtighed , transparency. Jeg afviser ikke, at der kan være forhold, hvor overvågning er nødvendig for myndigheder – men de skal kunne stå til regnskab for det. Der skal være gennemsigtighed – ikke al den der lusken rundt og stille udvidelse af omfanget.

Derudover talte Simon Davies meget for, at der i meget højere grad skal stilles lovkrav om evalueringer og gennemgange af myndighedernes og virksomhedernes omgang med data og borgernes privatliv.

Hvis det ikke kan evalueres – be an assesment  – så skal der ikke gøres noget. Lad være med at iværksætte de nye tiltag, fordi offentligheden har ingen mulighed for at vurdere, om I gik for langt. Det er beskeden til myndigheder og virksomheder.

Se interviewet med Simon Davies , som min gode kollega, chefkonsulent i Ingeniørforeningen, IDA Rolf Ask Clausen gennemførte under Simon Davies besøg:

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.