Få indstillet dine privatlivsindstillinger bedst muligt på sociale medier og platforme med app’en Jumbo, der også tilbyder hovedrengøring med sletning og fjernelse af indhold via din smartphone, hvor du kan få gemt fx slettede Facebook-posts.

Jeg har brugt den i 36 uger nu. App’en Jumbo ( links til sidst i indlægget) som hjælper brugeren med at få gjort rent i sine sociale medie-platforme; få sat privatlivsindstillingerne rigtigt, slettet eller arkiveret gamle indlæg og monitoreret platformenes brug af brugerens data.

Indtil nu har det været en rigtig god oplevelse app’en, der modsat næsten alle andre værktøjer, som jeg har mødt inden for dette felt: privacy, tilmed er uhyre brugervenlig.

Principperne bag Jumbo
App’en blev launchet d. 9. april 2019, og ideen bag Jumbo kommer fra Pierre Valade, der tidligere har haft succes med kalender-app’en Sunrise, som han senere solgte til Microsoft.

Jumbo – med en venlig elefant som logo og gennemgående persona i app’en – er din digitale vicevært på følgende tjeneste

 • Facebook
 • Twitter
 • Gmail
 • Google
 • YouTube
 • Chrome
 • Alexa

Desuden monitorerer Jumbo via tjenesten HaveIbeenpawned.com om ens mailadresse optræder i en af de kendte datalæk, så man kan nå at ændre password og lignende for ikke at blive hacket andre steder.

Udover de ovennævnte tjenester er Instagram og Linkedin på vej, skriver selskabet bag Jumbo app.

App’en er designet ud fra princippet Privacy by Design, hvilket vil sige, at app’en ikke kan se dine brugernavne og passwords til de tjenester, som du beder app’en om at rengøre.

App’en bruger ikke centrale servere hos Jumbo, men bruger i stedet min smartphone – både til at opbevare passwords og lagre de data, som jeg har fået slettet.

Så Jumbo kommer ikke i kontakt med de følsomme oplysninger. Fravalget af brugen af centrale servere betyder, at det tager lidt længere tid, når app’en går i gang med hovedrengøringen  – men det er prisen, brugerne må betale for et bedre privatliv.

Den pris der absolut er værd at betale, vil jeg mene.

Nem brug af tjenesten
Når du tager tjenesten i brug, bliver du taget ved hånden af app’en med pædagogiske forklaringer på fx, at den sætter Facebooks privatlivsindstillinger på det skrappeste, næstskrappeste eller uændret – alt afhængigt af, hvad du vil.

Det sker med små overskuelige tegninger og tekster.

Der er også udmærkede oversigter på, hvad man kan sætte – og siden har sat – indstillingerne på.Fordi med flere tjenester – af de nuværende er det kun Alexa, som jeg ikke bruger – kan det være svært at huske præcist, hvad jeg satte Gmail til .

I starten lagde Jumbo ud med, at app’en kunne gå ind og regulere dine indstillinger på Facebook, Twitter og Google, så niveauet for privatlivet passede til dig.

Rens ud i dine Facebook-posts og tweets
Men i efteråret blev der for alvor lukket op for, at du kan bede Jumbo stå for at fjerne Facebook og Twitter opslag. 

For Facebook er der tale om, at du kan slette dine egne posts fra din profil – ved fx at bede Jumbo om at slette alle posts, der er ældre end fx een måned, tre måneder eller 12 måneder.

De bliver uigenkaldeligt slettet fra Facebook, men helt slettet er de ikke. Du kan gemme dem på din telefon – og ud fra ikoner på deres ‘bankboks’ – vault – er Jumbo på vej med lagring på Dropbox eller Google Drive.

Samtidig kan Jumbo slette dine søgninger på Facebook og blokere for annoncører samt slette dine Messenger-samtaletråde.

Hvorfor ?

Fordi søgninger, annoncører og messenger-samtaler bliver dataminet af Facebook og kommercielle samarbejdspartnere. Dine og mine data bliver brugt, cirkuleret og raffineret til at målrette reklamer til mig.

I forhold til Twitter arkiverer Jumbo op til de seneste 3.200 tweets. Grænsen kommer af, at Twitter selv arkiverer vores tweets udover de 3.200 – for at spare serverkraft.

Især i forhold til Twitter er Jumbo meget effektiv – ud fra min brug af tjenesten

Jeg har seriøst fået ryddet op i mine tweets – og de ligger nu gemt på min telefon.

En anden nyttige feature er muligheden for at bruge Jumbo til sikker login på fx Facebook.

Kobl Jumbo til Facebook – og brug app’en til To-Faktor Identifikation ved loginPremium-udgave på vej

Ti måneder efter Jumbos launch er tjenesten gratis – og jeg vil tro, at en del af de basale funktioner i appe’en fortsat vil være gratis.

Men folkene bag Jumbo har kørt undersøgelser i app’en i forhold til, hvilke premium-tilbud, som brugerne vil være interessede i at betale for.

Det vil formentligt handle om mere avancerede muligheder for eksport af slettede eller arkiverede data, flere features og måske samarbejder med privacy-troværdige leverandører af fx sikker lagring, krypterede mailtjenester mv.

Uanset hvad bliver det interessant at se – og sikkert værd at betale for, hvis de indretter prisstrukturen fornuftigt.

Sikkerhed er allerede noget, som vi betaler for.

Jeg betaler således allerede nu for :

 • Krypteret mail
 • Krypteret kalender
 • Krypteret cloud lagring
 • Krypteret password-manager
 • VPN, tracking- og virusbeskyttelse

Jeg vil også gerne betale for den hjælpsomme elefant 🙂

Links / læs mere:

2 Comments

 1. Spændende!

  Ved vi noget om virksomheden bag?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.