Det er egentlig ikke overraskende, men alligevel løftede jeg øjenbrynene, da jeg læste i Version2 – fremragende site – om en ny ph.d-afhandling af Signe Sophus Lai, der – som det hedder i pressemeddelelsen fra KU – har kortlagt det digitale øko-system.

Hun har set på, hvad de 150 mest besøgte sites i Danmark indsamler af informationer via cookies og tracking – og det er meget omfattende, slår hun fast jf Version2 – og sammenligner det med de værste gambling-sites:

Så hvis man tror, at man slipper for den værste tracking, hvis man holder sig fra ‘tvivlsomme’ hjemmesider, tager man fejl. De benytter sig i virkeligheden af de samme forretningsmodeller.

Forskeren har fulgt 20 netbrugere og deres adfærd på desktops, mobiler og apps – og hun konkluderer, at det er svært for brugerne at overskue, hvor meget de bliver tracket – og dataminet af techgiganter som Google, Facebook og Apple. Firmaerne gør det heller ikke nemmere for brugerne.

 14.000 ord. Så meget fylder Facebooks samtykkeerklæring, som man skal godkende, før man kan tage tjenesten i brug.

Signe Sophus Lai peger desuden på, at ikke nok med at få firmaer som Google og Facebook dominerer det digitale økosystem, så ejer de også de fysiske kabler, der transporterer vores digitale tilstedeværelse mellem lande og kontinenter. Kabler der indtil for få år siden var ejet af det offentlige:

Så ikke nok med at et firma som Google sidder på den software, vi bruger til at søge på internettet med på vores telefoner og computere – og i øvrigt indsamler data om os, mens vi gør det – de kontrollerer også de fysiske infrastrukturer, der transporterer vores data. De sidder faktisk på hele det digitale økosystem, og de bliver reguleret af så mange forskellige myndigheder, så ingen har et samlet overblik over det.

siger ph.d Signe Sophus Lai.

Ja, vi vidste det jo egentligt godt, men derfor er det alligevel tankevækkende at blive konfronteret med.

Læs pressemeddelelsen om ph.d: Ny forskning trækker techgiganternes skjulte overvågning frem i lyset

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.