Den er utroligt populær blandt børn og unge i Danmark: Musical.ly app hvor børn kan mime til kendte danse- og musiknumre og uploade korte videoer på 15 sekunder. Lige noget for musikglade børn, der både stimulerer trangen til musik og bevægelse samt social interaktion.

Men der er en hage ved appen.  Den er dybt uetisk i sin omgang med data fra børn og unge, advarer Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver.

Dels gør appen ikke de unge opmærksom på, at når de filmer en video og uploader den, kommer den potentielt til at eksistere på nettet for altid. Børn bryder sig i det hele taget ikke om, at forældre deler videoer af dem til højre og venstre – men glemmer de måske lidt, når de publicerer videoer via Musical.ly fordi det sker i en app – formodet = lukket kredsløb.

%f0%9f%94%b4best-songs-musical-ly-videos-of-october-compilation-youtube
YouTube har masser af videoer med unge mennesker, der om fem år måske ikke synes at det er fedt, at de ligger derude. Bjælken har jeg tilføjet

Tjenesten lover amerikanske og europæiske myndigheder, at den kun henvender sig til brugere over 13 år , fordi markedsføring

over for børn under 13 år er ulovligt. Imidlertid tyder meget på, at en hel del af brugerne er under 13 år – helt ned til ni år, konstaterer Pernille Tranberg. Blandt andet er Musical.ly flittige til på Twitter at sprede videoer og historier af unge, der tydeligvis er yngre end 13 år.

Nu kan det være svært at kontrollere, hvad børnene bruger af apps, når de ikke er hjemme ved far og mor. Pernille kommer dog med få gode råd, som forældrene kan give deres børn, når de uploader videoer via Musical.ly:

Først og fremmest kan du sikre, at dit barn bruger et pseudonym. Det er ikke fuldkommen sikkerhed, det er der intet, der er, men ved at opdigte et navn kan børnene i det mindste undgå at blive associeret med deres videoer, når de bliver ældre og for eksempel skal søge job.

Derudover kan du forklare dem, at de ikke skal uploade videoer, hvor de eller omgivelserne kan blive genkendt – for eksempel deres adresse eller andre identificerbare børn i baggrunden. Det vil være ekstra godt, hvis de prøver at skjule deres ansigt eller gør det uigenkendeligt for ansigtsgenkendelses-software for eksempel ved at iføre sig hat og solbriller.

Det er gode råd, som der er flere af i hendes artikel, som du finder et link til nedenfor.

Læs mere

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.