Ordene ‘krypterede mails’ og ‘ PGP’ fyger rundt i snakken om bedre sikring af privatlivets fred online, men mange tænker: “Arh, hvordan kommer jeg i gang med det – og er det ikke frygteligt svært?”

Krypterede mails som sådan er ikke svære: jeg har to gode bud i denne artikel: Protonmail og Tutanota. PGP er derimod en smule mere ( men ikke meget ) besværligt at tage fat på. Det vender jeg tilbage i en senere artikel med indlagt guide.

Denne artikel er til dig, der vil i gang med at kunne sende sikre mails – og det fra mailtjenester, hvor du ikke samtidig bliver dataminet om dine præferencer ( som Google, Yahoo og Microsoft gør med deres tjenester ).

Tutanota – det enkle tyske alternativ

tutanota-mailinterface
Et meget enkelt program – ikke så mange dikkedarer dér. Og det er hele pointen. (klik på foto for at gøre det større)

Tutanota er udledt af latin og betyder “sikker besked ” (tuta = sikker og nota=besked) . Programmet har tre år på bagen og er udviklet af folk, der gerne ville gøre det nemt at kryptere mails for almindelige mennesker.

Jeg blev gjort opmærksom på programmet af redaktør i PROSA , Kurt Westh Nielsen – og det er et ganske glimrende program, fordi det er enkelt og fordi det har en velfungerende app til hhv iOS og Android.

Du har en inbox, en sent-boks og trash – og 1 GB plads. That’s it . Krypteringen er meget simpel – her er der  ikke noget med et kodenøgle-par med en offentlig nøgle og en privat nøgle som med PGP, der begge skal være i brug – og noget som virker besværligt på mange brugere

tutanota-mailinterface-encrypted

Vil du sende en mail krypteret, så klikker du på låsen under din mailbesked – og det grønne ‘Confidential’ kommer frem.  Dernæst taster du  et password ind, som modtageren skal bruge for at komme til at se sin mail:

tutanota-mailinterface-password

Det kræver  så bare, at det givne password er meddelt til brugeren ad anden vej. Det kan være mundtlig eller via sikker chat. Og så er det bare at trykke send – hvorefter modtageren får en mail med link i:

mail-tutanota

Nemt og kræver ingen installation, oprettelse af kodenøgler mv.

Protonmail – det nye schweiziske mailprogram

protonmail-mailinterface
Simpelt og hurtigt med lidt flere muligheder end Tutanota. Klik på foto for at se det i stor størrelse

Et andet godt mail program er Protonmail, der kun har få måneder på bagen som en tilgængelig tjeneste. Som følge af Snowdens afsløringer i juni 2013 besluttede en lille gruppe forskere ved forskningscenteret CERN i Schweiz ( der bl.a. huser partikelacceleratoren Large Hydron Collider og hvor skaberen af det grafiske internet World Wide Web Tim Berners Lee arbejdede mens han udviklede grundelementer til det moderne internet) i starten af 2014 at bygge et nemt og sikkert mailprogram.

Det har de også formået, viser mine umiddelbare erfaringer med Protonmail, som jeg var skrevet op til i nogle måneder, ind til jeg blev lukket ind. Protonmail gør , som Gmail gjorde i starten fra 2004 til 2007: lukker folk ind i grupper for at sikre at systemet kan følge med.

Protonmail fungerer på mange måder som Tutanota – bl.a. i den vigtigste feature: nemlig at hvis du sender en fortrolig mail en anden, så skriver du et password til den enkelte besked, som du så skal meddele modtageren via andre kanaler. Imidlertid er alle mails mellem protonmail-brugere krypteret på en måde, så Protonmail ikke kan gå ind og se, hvad folk skriver til hinanden.

protonmail-mailinterface-password

En ting som adskiller Protonmail fra andre mailprogrammer er, at du kan sætte en udløbsdato på din mail. Efter den valgte dato kan modtageren ikke længere læse indholdet. En ekstra sikkerhedsforanstaltning for at sikre, at dit indhold ikke bliver delt med de forkerte. Meget smart og nifty feature.

protonmail-mailinterface-udloebpaamail

 

Med Protonmail har du også flere bokse / mapper at trække på for at kunne sortere i dine mails: Drafts, starred og spam – og contacts som Tutanota.

protonmail-mailinterface-muligheder

Brugeren har en halv GB som lagerplads – og kan sende data,  svarende til 1 GB i løbet af en måned. Pt. er Protonmail gratis, men firmaet har varslet, at der i fremtiden bliver mulighed for at tilkøbe mere lagerplads og flere funktioner.

Det er som Tutanota nemt at bruge for den ikke-tech interesserede bruger, der ønsker at koncentrere sig om sit indhold og ikke metoden til at kryptere mails. Desværre er der ikke en iOS eller Android app endnu, men det kommer i år, lover Protonmail.

P1’s Harddisken så i øvrigt nærmere på Protonmail i  udsendelsen d. 13. februar 2015 og talte med en af folkene bag.

3 Comments

  1. Hej Kim
    Tak for gennemgangen – og ja de er enkle at bruge begge to. Alt det med PGP og de to nøgler har jo været omkring længe og er ikke slået bredt i gennem hos os almindelige brugere. Skal folk få lyst eller orke at skabe mere privatliv omkring mails, så tror jeg det er tjenester som disse, der for alvor kan rykke noget. Specielt Protonmail der har noget lækker Googlenes over sig. Håber virkelig de smartphone apps kommer snart som lovet.
    Og så lige en opfordring til folk derude, som Mountain View folkene vil elske 🙂 Når du begynder at bruge disse private tjenester, så kan du sagtens fortsat bruge din Gmail konto, Yahoo eller hvad de nu hedder. Den kan så fungere som spam opsamler, når du køber ting og sager på nettet og i tilkøb får et dødsygt nyhedsbrev med i købet. Og vær ikke ked af det på Google og de andres vegne – de får trods alt lidt info om dine købsvaner. Men dine tanker, følelser og overbevisninger er der ingen grund til at dele med tjenester, der vil sprede det til alle der betaler eller har magt.

  2. Glemte at nævne MEGA, som jo tilbyder krypteret lagring i skyen, netop har lanceret en Skype lignende feature til deres brugere. https://twitter.com/MEGAprivacy/status/558087217730834432
    Krypteret videochat!

  3. Tak Simon for dine kommentarer – og det med MEGA var jeg ikke opmærksom på. Fint tip 🙂 – I øvrigt : more troubles for MEGA http://www.stuff.co.nz/technology/digital-living/66829568/paypal-stops-processing-payments-to-kim-dotcoms-mega

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.