Skærmbillede 2016-03-26 kl. 19.36.22

Går du op i, hvordan teknologi og politik udvikler sig i forhold til overvågning og privatliv, så vil jeg altid henvise til det ugentlige radioprogram Aflyttet med Anders Kjærulff Christensen på Radio24Syv, der sætter spotlight på netop privatliv og overvågning.

Det er via Aflyttets program fra d. 20. marts,  at jeg blev opmærksom på en ny illustreret guide til, hvordan du bruger styresystemet TAILS til at surfe og kommunikere helt anonymt på nettet: ‘Livet med en TAILS-computer

Guiden er skrevet af Thomas Bødtcher-Hansen, der – som han skriver på sin Twitterprofil @ThomasTuxTech – er ‘Linux nørd. Guide skriver. Drevet af at være #vælgersur på #dkpol pga. deres ringe beskyttelse af vores #privatliv. Frygt ikke mit sværd, frygt min pen.’  Thomas har også en hjemmeside ‘Projekt Krypto Skjold‘, der imidlertid kræver brug af en Tor-browser for at kunne læses. Den kan anbefales, fordi der på den – som på denne blog – er mange hands-on-tips-og-tricks til at sikre sit privatliv lidt bedre digitalt .

Thomas Bødtcher-Hansen har i skrivningen af guiden taget udgangspunkt i sine egne oplevelser og erfaringer gennem brug af TAILS til de – som han siger i Aflyttet “de fem procent af mit onlineliv, hvor jeg gerne vil være privat og ugenert’.

Det særlige ved TAILS-styresystemet er, at det kører via en USB-nøgle eller en DVD – og dermed ikke på en computerharddisk. Det sletter alle data om den seneste session, når USB-nøglen eller DVD’en bliver taget ud af computeren – og dermed sikrer brugerens anonymitet.

Styresystemet er støttet af TOR-projektet, og trafikken fra TAILS kører via Tor-netværket. TAILS indeholder en række programmer til chat, opbevaring af passwords og Office-programmer – og dem gennemgår Thomas Bødtcher-Hansen meget pædagogisk og rigt illustreret.

Skærmbillede 2016-03-26 kl. 20.09.19
Thomas Bødtcher-Hansen tager læseren ved hånden i guiden ‘Livet med en TAILS-computer’. Det er til et 12 tal 🙂

Bogen ‘Livet med en TAILS-computer’ tager læseren ved hånden og fører ham nænsomt igennem den ikke heeelt nemme proces, det er at oprette en USB med systemet ( I know, jeg har været der – og ville ønske at jeg havde haft Thomas Bødtcher-Hansen at hjælpe mig ).

Tilmed undgår Thomas Bødtcher-Hansen ( der er en garvet guide-forfatter) den fælde, som mange med teknisk viden ofte falder i: at fylde teksten med fagudtryk og indforståede henvisninger. Det er lige som det skal være.

Ergo: jeg kan varmt anbefale folk at hente bogen – og dele link til den via Twitter, blogs og andet – fordi den fortjener at blive delt, så flere kan bruge TAILS og kommunikere i fred og ro – uden at frygte, at de bliver dataminet af virksomheder og online-reklame-netværk.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.