Via en af mine favoritblogs, BoingBoing blev jeg for nyligt opmærksom på intet mindre end en fremragende webdokumenter “Do Not Track”, der faktisk er en interaktiv, mashup-dokumentar om, hvordan vi bliver fulgt rundt på nettet og i det offentlige rum – og økonomien på web.

Det er en række filminstitutter – bl.a. det canadiske filminstitut og den fransk-tyske kulturkanal ARTE – som står bag projektet med en serie af udsendelser på web – gratis og interaktive . Instruktøren er Brett Gaylor, der i 2000 stod bag filmen ” RiP! A remix manifesto” om copyright .

Brett fortæller selv om projektet i artiklen på BoingBoing  “Do Not Track: revolutionary mashup documentary about Web Privacy” , men det gik i luften med første episode i April i år – og de sidste to episoder kommer her i Juni.

Jeg har ikke set dem alle, men det er pædagogisk forklaret, med fine eksempler og eksperter i privacy, som er med – og Brett bruger sig selv. Nedenfor er en smagsprøve på en del af episode 1 i “Do Not Track”.

Men den fulde oplevelse får du, hvis du går ind på “Do Not Track”, fordi dér bliver oplevelsen interaktiv. Eksempelvis i første episode demonstrerer dokumentaren bl.a. hvordan vi bliver tracket via cookies, wifi og geolocation ved at sige : “Jeg ved for eksempel at du er i København og at det i dag er en lidt sløj morgen rent vejrmæssig”

dontotrack

– hvorefter dokumentaren beder seeren taste sit favoritnyhedssite ind – Information.dk– og så viser, hvor mange trackingkoder der er på pågældende side. Genialt!

information

Sådan fortsætter det i serien. Jævnligt bliver du bedt om at taste informationer ind eller svare på spørgsmål, hvorefter du får svar af webdokumentaren. Meget pædagogisk og overbevisende.

Se serien – og del den med folk du kender ( kræver dog, at de kan engelsk). Send den også til dine børns lærer. Det er velegnet til undervisning.

“Do Not Track” er simpelthen en guldgrube af viden og inspiration – leveret overbevisende og “lækkert”.

One Comment

  1. Mega fedt lavet 🙂

    Kan dog (heldigvis) se, at der hvor jeg generelt begår mig, ikke er de værste bøller.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.