Sammen med en kollega i Ingeniørforeninge, IDA , Grit Munk, data-etisk konsulent Pernille Tranberg fra Digital Identitet, PROSA med privacy-veteran Ole Tange samt Forbrugerrådet Tænk har jeg skrevet en lille guide til, hvordan du nemt gør din smartphone lidt mere sikker i forhold til privatliv.
Du kan downloade vores guide “Digitalt Selvforsvar som pdf eller læse den artikel, som BT skrev fredag d. 12. juni om vores gode råd til forbrugerne “Farerne lurer i cyberspace: Sådan lærer du digitalt selvforsvar”.
Vi har fem gode råd til, hvad du skal tænke over på din mobil:
- Gå ud i verden og bestem hvem der må gå med dig : d.v.s. slå GPS fra, så lokationsbestemmelse fra, drop wifi når du ikke bruger det og sluk for din bluetooth.
- Vær nysgerrig og bliv klog – uden at bekymre dig om, hvem der kigger med: Vi anbefaler at du bruger søgetjenesten Startpage (læs mere i min tidligere post om gode søgemaskiner). Installér Ghostery eller Disconnect til at blokere for cookies. Brug også Orweb browser til Android eller Onion Browser til iPhone til at søge på TOR-netværket hvis du vil være helt sikker
- Tag magten over dine apps – de skal kun bruges til det, som du vil bruge dem til: På iPhone – læs grundigt hvad app’en vil have tilladelse til når du installere den -og så bestem dig. Ellers – gå ind i Indstillinger og find dine apps, så kan du bestemme, hvad den må få adgang til i forhold til kontakter, lokationsbestemmelser mv. Til Android: download Clueful – og den scanner din telefon for at fortælle dig ud fra en score, hvor sikker din telefon er – og hvilke apps, der er synderen.
Ellers til Android: download apps fra free software-portalen med fokus på privacy: F-droid.org - Mail sikkert uden at andre kigger med: den bedste mailtjeneste til mobil, hvad angår app er tyske Tutanota.de. De har begået en app, der er nem og lækker at bruge, gratis med 1GB mailplads – og du kan sende krypterede beskeder meget nemt. Jeg har tidligere skrevet om den.
- Chat, sms og tal frit:
- Chat: Brug Wickr til både iPhone og Android eller Wire til begge iOS’er CryptoCat til iPhone ( og alle computere )
- Krypteret sms: Brug TextSecure til Android eller Signal til iPhone.
- Krypteret telefoni :RedPhone til Android eller Signal til iPhone. Du kan som Redphone bruger ringe til en Signal bruger. Begge apps kræver at den du ringer til også har app’en installeret.
Det er ikke råd, der gør din mobil totalt bulletproof, men vi mener, at det bringer dig et stykke af vejen – og gør det mere besværligt for firmaer og andre at holde øje med dig.
Skriv gerne i kommentarfeltet, hvis du kender til apps, som du synes , at jeg og mine kolleger bør kigge nærmere på. Området udvikler sig jo hele tiden med nye apps og nye krav til sikring.
Er du på Folkemødet 2015 #fmdk d. 13. juni kan du møde os i teltet Techlab, C5 på Cirkuspladsen kl. 11 – 13 – hvor vi hjælper dig med at gøre din telefon mere sikker.