Først da min Gmail-konto for et par år siden blev inficeret med skadelige kode, der autoudsendte tusindvis af mails på få minutter, strammede jeg op på sikkerheden omkring brugernavne og passwords til den mængde af webtjenester, som jeg benytter.
Deri er jeg nok ikke så forskellige fra den gennemsnitlige webbruger. Udfordringen for mig var, at jeg skulle kunne holde styr på mange profiler med forskellige brugernavne og passwords – især huske dem.
Jeg vidste godt, at der fandtes tjenester til at holde styr på passwords, men det skulle være en tjeneste, der også kunne bruges på farten – d.v.s. tilgås mobil – og stadig være sikker, altså med høj kryptering.
Jeg landede på LastPass, som jeg også fik anbefalet af andre – og det har været et rigtig godt bekendtskab.
Masterpassword – det vigtigste at huske
Tjeneste kan bruges på desktop i en gratis version, men hvis du vil have adgang til den på andre enheder; mobiltelefoner og tablets, koster LastPass penge: 12 dollar om året . Absolut en fair pris.
Du registrerer dig med mail og kontaktoplysninger – og foretager en meget handling: du vælger dit hoved- eller masterpassword. Det password som du skal bruge fremover for at få adgang til alle dine øvrige passwords.
Glemmer du det, får du ikke adgang til de øvrige passwords – og må gå i gang med at manuelt genoprette adgangen via “glemt password” .
Når du er logget ind med dit masterpassword, kommer du ind i din ‘boks’: her ligger alle brugernavne og passwords – ordnet i mapper, hvis du ønsker at gøre det mere overskueligt for dig selv.
Dine data er beskyttet med 256-bit kryptering – og det er kun dig, der kan se, hvad dataene egentligt dækker over, fordi alle dataene bliver krypteret med din personlige nøgle lokalt på din computer eller mobiltelefon – inden de bliver synkroniseret med LastPass’ servere.
Installer browserudvidelse Nu er det ikke sådan, at du så at sige i hånden skal oprette alle dine passwords i Lastpass. Det nemmeste er at tilføje dem, så snart du logger på. Derfor er det en stor fordel at installere deres tilføjelses-program til din browser.
Den registrerer af sig selv, når du logger på en tjeneste – og spørger så høfligt om den skal ‘gemme hjemmesiden’-d.v.s. opbevare brugernavn og password.
Til hver profil kan du bestemme, hvorvidt den skal ligge i en mappe, om du skal tillade Lastpass at logge på automatisk, når du besøger sitet – og om adgang til profilen kræver genindtastning af hovedpasswordet. Endelig kan du knytte noter til hver enkelt profil. Når du så næste gang besøger sitet, sætter Lastpass – hvis du ikke har autologin – en lille stjerne i brugernavn og passwords-felt, hvor du får en liste over mulige profiler på det domæne:
Alt det kan du også få adgang til via din smartphone, da Lastpass har en velfungerende og brugervenlig app til iOS, Android og Windows – en feature, som jeg tit bruger, når jeg også skal huske diverse passwords og pinkoder til betalingskort mv. Lastpass indeholder nemlig også muligheden for at oprette sikre noter til alle de tjenester, som man bruger fortrolige koder til.
Du kan selvfølgelig importere koder og profiler fra andre passwords-tjenester.
Generer hyperkomplekse passwords
En feature, som jeg især er glad for, er Lastpass ‘password-generator’ , der hjælper mig med at sammensætte komplicerede passwords med mange tegn, tal osv.
Den er meget handy at have ved hånden – og er især fin, når du kører tjenestens Sikkerhedsudfordring, hvor den tjekker alle dine profiler i ‘boksen’ – og giver en bedømmelse af , hvor sikre passwordsene er – og hvor mange, der er duplikater.
Vores dovenskab kender jo desværre ingen grænser, når det kommer til at gøre det nemt for os selv – og de digitale indbrudstyve, der måske får fat i eet brugernavn og password fra os.
Men med LastPass er du noget bedre beskyttet. Så herfra skal lyde mine varmeste anbefalinger.