Oven på en god Fagfestival for journalister og mediefolk, hvor det var muligt at møde fremsynede personer som fx. Mark Briggs – manden bag Journalism 2.0 – bogen – er det deprimerende atter at blive mindet om Danske Dagblades Forenings (DDF) – og dermed de store dagblades – modstand mod at lade Google News indeksere danske netmedier.
Mediawatch berettede i går (tak for tip til Lars K. Jensen ) om hvordan Nicolai Thyssen fra Information og Avisen.dk – repræsenteret ved min DONA-kollega, Peter Svarre , der i Nyhedsavis-dagene var med til at opbygge sitet – har haft positive kontakter med Google, der ønsker at køre en dansk Google News-side.
Men DDF er altså imod, fordi man frygter at Googles tjeneste vil trække brugere og net-annoncekroner væk fra mediernes site.
Det har opbakning fra topfolk som fx Lisbeth Knudsen, der tidligere har sagt , at det kan blive farlig for medierne at lukke Google ind. Og den holdning deles af de øvrige aviser pånær fx. Information.
Jeg synes, at det er en forstemmende udmelding og udtryk for en gammeldags indstilling om, at læserne med vold og magt skal holdes inden for mediernes hegnspæle.
Jeg er fuld af overbevisning om, at Google News faktisk kan sende folk hen til mediernes gode historier. Udover at mediet figurerer i oversigten over historier med fx. “Nye uroligheder ved Christiania ” så benytter flere og flere brugere sig af alarmer på historier med forskellige definerede emneord.
Efterhånden som oversættelsesværktøjer vinder frem som tilføjelse til mediers hjemmesider – det er fx. startet på diverse blogs som denne (kig efter Google Gadget øverst til højre i sidebaren på denne blog ) – vil det kunne trække flere udenlandske læsere til .
Og danske brugere kan også finde frem til historierne. Jamen, det er da kunder – det er folk , der går ind på vores sider. Og links er nettets natur – og Google News en af de gode muligheder til at kultivere brugen.
Men vi ønsker altid lige “at vente og se ” i branchen – lige som vi gjorde med dybe links (hvor Politiken spillede en uskøn rolle i starten af årtusindet) og spærringer på alt eller betalt indhold på nettet. Tiltag der senere blev sløjfet
Dermed tror jeg, at vi bare graver vores avis-grav endnu dybere. Google News er et vældig indgangsportal til nyheder for mange mennesker.
Hvorfor ikke lade den pege hen til os – uden at vi partout skal have millioner for det, som DDF tidligere har krævet. Lige der er jeg uenig med Holger Rosendal , uanset hvor behageligt og hjælpsomt et menneske han ellers er 😉 .
Jeg tror ikke , at vi ville miste penge på det – men snarere måske øge indtjeningen lidt via Google Indekseringen.
Jeg har også hørt argumenterne internt i Politikens Hus, men jeg er stadig imod. Vi skal bruge de trafikhenvisere, der er. Google er utrolig brugt af mange mennesker.
Hvorfor så blokere for det?
Jeg kan kun ryste på hovedet – og tage hatten af for Nicolai Thyssen og Peter Svarre
(Disclaimer: jeg er ansat i JP/Politikens Hus , så det er min helt private holdning og ikke Politikens holdning)
Jeg er meget enig. Jeg syntes det er utroligt at aviser er så konservative ang. nettet. En anden ting der længe har undret mig er den dobbeltmoral der findes, hvor aviser (nogle mere end andre) bruger youtube-klip – klip der ofter krænker nogens rettigheder.
@Thomas Ting tager i hvert fald tid – og vi flytter os, men det går bare møj langsomt (synes jeg ) . På den anden side så oplever mange journalister, at de bliver “høje” af at prøve noget brugerindragelse og så pludselig få kontakt med deres læsere og ikke bare professionelle eksperter og kommunikationsfolk.
Og så sker der noget.
Og det bygger jeg så min – trods alt – generelle optimisme på.
Ting tager tid, og det er heller ikke fordi der ikke er sket noget med aviserne (og heldigvis for det).
Brugerinddragelse er en anden ting som jeg syntes aviserne har misforstået lidt. Nogle steder fungerer det godt – fx. på ibyen.dk og politikens tjek-side hvor man kan anmelde produkter og caféer osv. Andre steder fungerer det mindre godt; fx. vil jeg gerne stille spørgsmålstegn ved værdien af kommentarene på eb.dk.
Det fungerer også mindre godt når journalister skriver blogs uden at deltage i kommentarerne. Hvis man har åbent for kommentarer så har man også pligt til at deltage i den samtale der udspiller sig der. Hvorfor ellers åbne for kommentarer?
Der sker altså lidt, men som du selv siger så går det lidt langsomt.