….fortæller Politiken Tjek her til morgen med henvisning til et svar som videnskabsminister Helge Sander har afgivet til Folketinget.

Men men men – det gælder kun såfremt en blogger skriver rosende om et produkt, som han modtager penge for at omtale , uden at fortælle at det forholder sig sådan.

Nu har den socialdemokratiske forbrugerordfører Benny Engelbrecht  så bedt Forbrugerombudsmanden om at kigge på sagen – nærmere bestemt om netbureauer som Bloggerwave og Buzzanova overtræder loven om markedsføring ved at betale bloggere for at skrive om produkter – uden at det fremgår af bloggen, at det forholder sig sådan.

Jeg synes, at det er dårlig stil med skjult reklame for produkter på en blog – lige som det er forbudt i medier at reklamere for produkter .

Men om det giver mening at bruge krudt på at jagte de private klaphatte, der ønsker at kompromittere egen integritet ved at skrive positivt om produkter mod at få penge for det uden at fortælle det – det ved jeg ikke. Det falder jo tilbage på bloggeren, som hvis det bliver opdaget, har mistet al troværdighed – og det er straf nok i sig selv i blogosfæren.

Hvis det er en blog på et medie som fx på Politiken er det helt i orden med en hammer.

Jeg arbejder på et medie der skal følge Medieansvarsloven,  almen presseetik og markedsføringsloven (fordi vi sælger reklamer ) – og her kan Forbrugerombudsmanden komme efter os hvis vi gør noget sådant.

Men Hans Hansens blog om lystfiskeri med skjulte reklamer for bestemte produkter, skal han kunne jagtes af Forbrugerombudsmanden?

Han har et publikum – omend et lille et måske – men er det ikke at skyde gråspurve med kanoner.

Hvad siger I andre? Jeg er for pre-ferie-træt til at kunne tænke klart.

4 Comments

  1. Ja, det er måske ikke helt i orden rent ‘bloggermoralsk’. Dog skriver de på Bloggerware, at man kun skal skrive om produkter, man i forvejen selv kan stå inde for…ergo, en tilstræbt ærlighed.

  2. Hej Kim.

    For en god ordens skyld skal jeg lige præcisere den holdning jeg har givet udtryk for – det er jo ikke alle nuancer der kommer med i pressen.
    Vores holdning er at det er den virksomhed der formidler reklamen mellem virksomhed og blogger der har ansvaret for at loven overholdes.
    Blogging er et nyt medie og derfor er vi også parate til at ændre lovgivningen hvis det skulle være nødvendigt, for netop at understrege dette ansvar. Jeg mener som udgangspunkt ikke at det skal være den enkelte blogger der skal sætte sig ind i markedsføringsloven – det ville være urimeligt.

    Mvh

    Benny Engelbrecht (S), forbrugerordfører

  3. @Christian: Jow jow – det er rigtigt. Dog skal de bloggere, der skriver om et produkt – uden at notere, at de har fået produktet eller fået penge for det – huske, at det tager år at opbygge et godt ry, men kun få sekunder at ødelægge det igen.

    @Benny: Tak for præciseringen af at det er virksomheden, der skal tænke sig om – og være opmærksom i forhold til lovgivningen.

    Men det skal vel også være virksomhedsbetalte kampagner af en vis udbredelse og tyngde før at det kan betale sig at gå efter dem. Nok er blogs et medieområde i vækst, men Forbrugerombudsmanden og lignende vagthunde skal bare ikke rende sig træt i at overvåge blogs med læsertal på fx. 500 – 2500 når der sker en stadig påvirkning diverse medier for lignende aftaler . Jeg vil bare være sikker på at prioriteringen ikke begynder at flimre.

    Jeg vil i hvert fald med spænding følge med i den videre udvikling, Benny 😀

  4. @ Kim: Jeg skal sørge for at holde den forventningsfulde offentlighed opdateret 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.