Det største ved Reboot var som oftest de mange gode snakke, jeg fik uden for konferencesalene , men der var også gode tips at hente hos foredragsholderne.
Jeg fik meget ud af sessioner om Afrika og mashup af data fra Folketinget.
Afrika-indsigt
Noget af det , der gjorde mest indtryk på mig var en session om, hvad der sker på det afrikanske kontinent med iværksættere og enterprenører.
De to mand fra Wire.less.dk, der arbejder med tech-projekter i Afrika, Tomas Antvorskov Krag og Sebastian Buttrich fortalte kort om, hvilke slags projekter, de involverer sig i. Samtidig gav de eksempler på afrikansk innovation fx Frontline SMS , der forsyner brugeren med en sms-gateway via blot en laptop, en mobiltelefon og et usb-kabel / bluetooth-forbindelse.
Det er udviklet af Kiwana.net og Frontline SMS er selvfølgelig open source . Ifølge hjemmesiden bliver det også brugt af adskillige organisationer – og kravet er i øvrigt , at det er tale om NGO’ere og non-profit.
Briten Jonathan Marks , som jeg har mødt ved tidligere lejligheder, er en passioneret tv- og radiomand, bosat i Holland, som hjælper med at starte radio- og tvstationer op i Afrika.
Han påpegede, at udviklerne i Afrika skal udvikle software, der bliver stjålet – “design to be stolen” – for på den måde at brede sig ud i cyberspace og tiltrække omtale, bedre produkter og øget innovation gennem udveksling. (Claus Dahl har en post om det).
Hvad kan vi så gøre ?
Nu var temaet for Reboot Action, og Tomas og Sebastian havde en liste med over sites, hvor vi hver især kan støtte afrikanske enterprenører eller få mere at vide
- Kiva.org – lån organihttp://mediehack.elmose.com/wp-admin/post-new.phpsationen småbeløb som den så låner ud – uden renter
- IC4.org – lån organisationen beløb og få renter undervejs.
- Afrigadget.com – følg med i nye opfindelser og deres bagmænd
- Maker Faire Africa – tag til Ghana i august og oplev den bedste messe med udstillere af nye opfindelser
- StartUpAfrica – iværksættersite og netværk
Deltagerdemokrati
Michael Friis fra Camp Touch This viste sin side , Folkets Ting, der trækker data ud af Folketinget.dk – og blander dem på nye måder, så borgerne kan følge politikernes stemmeafgivning (se fx. Margrethe Vestager eller debattere nye lovforslag . (Se reboot-video)
Han udvikler siden helt frivilligt, fordi han synes, at der mangler et deltager-demokratisk site til det arbejdende folkestyre.
Michael Friis fortalte, at han er inspireret af sites som britiske TheyWorkforyou og amerikanske OpenCongress .
Han har udviklet Folkets Ting som open source, så andre kan kopiere koden og bruge det i deres lokalområde, hvis bare de kan få adgang til at trække data ud fra myndighederne.
Apropos åbenhed var EU-kommissionen også forbi Reboot , hvor repræsentanter præsenterede sitet E-Gov , Det danner rammen for debatter med borgerne om, hvordan EU skal få flyttet mere adminstration ud på nettet i medlemslandene. Efterfølgende blev der også blogget om deres deltagelse i Reboot.
Twitter – selvfølgelig
Der blev selvfølgelig også talt en del om Twitter – og tweetet på Reboot på #reboot11 og #rb11 – hvor Morten HF fortalte mig om et par Twitter-klonerr, der kan bruges i virksomheder eller organisationer: Yammer eller Identi.ca
jeg missede afrika sessionen – men rigtig godt recap =) Jeg var på en appfrica talk på SXSW i marts og essensen af det jeg tog med fra den var følgende: “in order to build local you have to grow local”. Også fordi at det var et problem at man rigtig gerne ville hjælpe i afrika, men at man så lagde udviklingen af de forskellige initiativer i hjemlandet, hvilket jo ikke “grow’er” local..
nå bare mine 2 cents =)
hej weber
Helt sikkert en vigtig pointe, at det skal være i Accra, Ghana og ikke Als, Danmark, at arbejdspladser og R&D skal placeres.
Det andet kræver muligvis mere arbejde, men lønner sig meget mere på kort og lang sigt. Det er lige som med læren af andre udviklingsprojekter verden over.
jo da – men alligevel så er der bare så mange der lader den billge produktion ligge i udviklingslandene også lade de lidt mere vidensbegærlige ting være i hjemlandet – så det er stadigvæk vigtigt at pointere =)
Faktisk så har jeg hørt at i Uganda så er det kvinderne der er den hårdtarbejdene del af befolkningen mens mændene de egentlig bare strejfer omkring =)