Lee Bryant – brite – viste på Reboot en ny måde at udnytte syndikation på – nemlig til at opbygge hjemmesider, der bare er nyhedslæsere – aggregatorer – som trækker nyheder fra eet bestemt område ind på en hjemmeside.

Han og hans firma arbejder med udviklingen af tags – kodestumper – der kan inkluderes på hjemmesider og rss-kanaler – og identificere over for andre præcis hvilket indhold, som der gemmer sig bag den konkrete weblog eller site.

Han viste et eksempel på en side for Brixton som var sammensat af RSS-feeds fra alle mulige sites og tjenester verden over. Alle blogs, private hjemmesider, officielle sites – politi og kommunen fx. – samt sider for organisationer, der arbejder eller har deres udspring i Brixton. Feeds fra alle de sites bliver læst ind på Brixton-siden.

Selv filer fra kommunens side om, hvad der er diskuteret og vedtaget i det lokale Council – byråd – kan læses på siden.

Dertil kommer feeds fra Flickr – alle fotos fra Brixton, Del.icio.us – alle links som folk fra Brixton har lagt ud, eller links om Brixton og Technorati – feeds fra folk der skriver om byen på deres weblog.

Og det kan udvides med andre tjenester – exempelvis lokationstjenesten Plazes.com, der også blev demonstreret på Reboot.

På den måde får man ifølge Lee Bryant et mere ægte billede af Brixton end hvad byrådet, myndigheder eller andre bestemmer. En stor del af stoffet vil være skrevet af folk, der lever og arbejder i Brixton.

Lad brugerne redigere BBC
Lee Bryant viste også en “mock up” af BBC – nyhedssite, som hans firma havde udviklet. En side med mulighed for læserne til selv at tilføje, hvad de selv synes er relevante

· eksterne links til en historie
· fotos til en historie
· relevante artikler fra BBC Online

På den måde udnytter redaktionen, at læsernes viden og bedømmelse bliver inddraget i skabelsen af den enkelte historie – eller sagt på en anden måde; mediet bruger læsernes viden og bedømmelse til at tilføre sin artikel ekstra værdi.

Det ville jo være helt i tråd med Dan Gillmors tanker om, at journalist og læser sammen skaber en artikel, der giver svar på de relevante spørgsmål – “The reader knows more than you do” – som Dan Gillmor skriver i bogen “We The Media”,

Det kunne fx være alletiders brugerindragelse på Ingeniørens site – Ing.dk – såfremt vi gav brugerne de muligheder. Vi finder en nyhed – interviewer de relevante personer og skriver baggrund og perspektiv på nyheden, hvorefter vi publiserer den. Herefter har vores vidende læsere muligheden for at skrive deres egne bud på historie og ekstraoplysninger ind, links til for Ing.dk ukendte rapporter, personer, sites etc. – videofiler eller audiofiler.

På den måde vokser historien sig større, stærkere og mere sprængfyldt med viden. Og det sker i et samarbejde mellem skribent og læser.

Det har rigtigt spændende perspektiver – og egentligt har vi / kan vi gøre det – lige nu. Men tit skal vores øjne for sådanne muligheder åbnes af andre.

8 Comments

  1. Så nyt er det vel heller ikke.
    Jeg har da fx i de seneste to tre år haft en Drupal installation med en indbygget RSS aggregator der i hvert fald oprindelig var helliget informationsarkitektur, informationsdesign, user experience og den slags.

    Men jeg er også glad for at Lee Bryant gør god reklame for det.
    Han har i øvrigt skrevet nogle udmærkede artikler. Du kan se om du kan finde dem via mit site. 😉

  2. Ja, jeg synes også det var et meget inspirerende indlæg.

    Især pointen fra Brixton eksemplet, hvor det ikke kunne forventes at folk selv ville begynde at lægge indhold ind. Genialt at man kan kick-starte indholdet på en sådan lokal-område-portal med syndikeret indhold udefra: del.icio.us, Flick, Technorati etc.

    Kan være en spændende ide at gøre noget lignende herhjemme.

  3. Jo, Gunnar – selvfølgelig har du ret i, at det til dels allerede har kunnet lade sig gøre med en aggregator som fx. i Drupal eller Mambo som jeg selv bruger. Men for en ikke-tekniker som mig så det imidlertid ud til at systemet bag Brixton-eksemplet lige tog den et par skridt videre mht til skalerbarhed og funktionaliteter.

    Og til Stefan – ja, det burde kunne lade sig gøre herhjemme i bette Dannevang. Det har jeg da sandt og sige også funderet over efterfølgende. Lidt tankegods til ferien. 😉

  4. Pingback: Find any software here

  5. Pingback: Apmatia

  6. Pingback: National GMAC Car Insurance

  7. Pingback: buy aciphex

  8. Pingback: online arava

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.