Næsten alt hvad der bliver skabt i Second Life (SL) ( med een million brugere i november ) er skabt af brugerne. Og hvis de bygger en verden i SL – så ejer de de intellektuelle rettigheder til det. James Wagner fortæller om en fyr, der har skabt et spil i SL , og det ejer han rettighederne til. Fyren blev kontaktet af et spilfirma, så nu er det et Nintendo – spil – og snart bliver det et tv-show.

Brugerne programmerer selv nye udvidelser til SL – fx. er der en mand, som har udviklet en udvidelse til SL som kobler SL til oversættelsesværktøjet Babelfish. Så når man snakker med folk i SL – dvs man chatter – så oversætter fx. engelsk til spansk.

Det kan oversætte til ti sprog. Det er vigtigt, fordi 60 pct. af brugerne er amerikanere mens resten er fra den øvrige del af verden. Og skal det blive rigtigt internationalt er det nødvendigt at folk kan snakke sammen.

James Wagner – skriver for bl.a Wired og LA Times – skrev om SL i 2003 – og de spurgte ham (dvs firmaet Linden Corporation, der har programmeret SL) om han ville skrive til New World News.

Så han har skrevet om allegoriske emner – dvs en hvid kvinde, hvis avatar er sort – og hun oplevede pludselig at hun blev udsat for racisme. Han har også ´rapporteret om politiske konflikter fra den rigtige verden i SL.

Pro-Irak krig – folk overtog et skydeområde i SL – og skød alle andre, der var imod Irak krigen.

I SL er der også privatdetektiver, der udspionerer ægtefæller, der har ægteskaber eller affærer i SL. En kvinde fortalte James, at hun havde slået op med sin mand i SL – og det ville hun også gøre i rigtige verden

Folk spiller fx. superhelte og en flok af dem har beskyttet en ø i SL, der oplyser om Darfur-konflikten. Den første lejr blev sprængt i luften af racister. Men nu har Superheltene besluttet at beskytte lejren.

James har også brugt SL til at interviewe folk om virkeligt liv – ting – som fx. da han interviewede en avatar, hvor manden bag var soldat i US Army i Fallujah. Han har ikke mandens rigtige navn, men kunne interviewe en mand , der ellers ikke ville have udtalt sig.

I SL har det amerikanske Homeland Security Department indrettet en by for at træne de ansatte i katastrofe-håndtering ved terrorbekæmpelse.

Selv en af de mulige præsidentkandidater Mark Warner – govenor Warner – har deltaget i et -SL debat om politik.

Så der er ikke nogen grænser for, hvad man kan bruge det til.

Jeg tror, at det her bliver det næste generation af nettet. Især unge vant til Myspace og YouTube vil bruge det mere end det kedelig userinterface vi har pt.

Jeg forlod Linden Lab for fire måneder siden, men rådgiver firmaer om at reklamere i SL og bygge steder i SL – simpelthen være dér. Og så er jeg i gang med at skrive en bog om mine overoplevelser.

Jeg tror ikke at store firmaer – Microsoft , Adidas etc. vil kunne overtage SL – de bygger en ø, hvor folk fx. i Adidas tilfælde kan komme forbi og se på sko og tøj .

Spørgsmål fra Føhns:

Har vi her i rummet ikke et problem – er der plads til os?

JW: Arh, gennemsnitsalder er 32 – og det er tech-firstmovers. Så jeg tror, at der også er plads til jer.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.