Lasse Jensen er vært på sessionen:

Anker Brink Lund: Det er synd for journalistikken – og journalistikken – at der er så lidt selvkritik. Medierne kan kritisere alle – men ingen kan kritisere medierne.

Hvis ikke medierne er selvkritiske , jamen så vil andre gå ind og regulere på forholdene – fx. domstolene – og det vil ikke være til fordel for journalstikken.

Jakob Mollerup, ombudsmand i DR; Det er glædeligt at ombudsmands-funktionen bliver skrevet ind i lovgivningen – men for skidt at vi har en overbærenhedskultur hvor der går lang tid før fejl bliver rettet.

Lasse Jensen: Triple-A sagen er et andet eksempel – hvor der gik mange dage før at man indrømmede fejlen – og endnu længere end man trak indslaget tilbage. Men det virker som om at man ikke vil erkende, når der er en fejl.

Anker Brink Lund: problemet er, at folk tror, at der er sådan en overbærenhedskultur i medierne. Det forringer mediernes troværdighed

Der er flere journalistiske artikler og programmer nu end tidligere om medier, fx. Mennesker og Medier , Information, Børsens og Jylland Posten (Glashuset), Journalisten.

Det er bare for få journalister, der tør kommentere på andre avisers fejl og rejse spøgsmål om hvad gik der galt.

Studerende fra salen: “Det lærer vi på DJH – man kommer i band standing . Kulturen er, at du tisser i egen rede hvis du kritiserer andre journalister. Det er for ringe. ”

Anker Brink Lund: Problemet er, at man har den der “nul-fejl”- kultur. Vi kan ikke fejle – og så anbringer man sig i et hjørne, hvor man ikke har mulighed for at gå folk i møde.

Svarer til kamikaze-piloter fra Japan i Anden Verdenskrig. De blev lært, at hvis de styrtede ned og overlevede: så skulle de begå hara-kiri. Hvis det mislykkedes – og de blev taget til fanget – så fortalte de om alt. Der var ikke nogen kultur til at håndtere det at fejle.

Lasse Jensen spørger Jakob Elkjær : Hvordan er Fagbladets Journalistens kritiske mediehistorier blevet modtaget.

Jakob Elkjær: Godt af læserne – folk er meget glade for det. Men kilderne er ikke glade – Vi er jo så krakilske som journalister, og vi bryder os ikke om at blive kritiseret.

Men jeg tror, at vi kommer til se mere kritisk journalistik om medierne – se blot TV2’s Nyhedskanal der får et mediemagasin.

– og så et spørgsmål til Mollerup: Har du adgang til råbånd i DR?`

Jakob Mollerup: Jeg har i hvert fald sagt, at jeg skal have adgang til alle råbånd – også med anonyme kilder – for at kunne tjekke udsagn.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.