…men de ville gerne og fornemmer, at noget er på vej.

Det er den korte konklusion på en lille undersøgelse foretaget blandt 100 journalister på 67 danske medier; aviser, magasiner og fagblade.

Undersøgelsen er foretaget af meningsmålings- og researchfirmaet Cision (tidligere kendt som Observer) er ved at opdage blogs som medie – og det inviterede de en del virksomheder og PR-bureauer til et lille seminar om i går.

Undersøgelsen er tilgængelig på Cisions blog – Blogeffekt – hvor de inviterer til debat om effekten af blogs.

Hovedpointerne i undersøgelsen – foretaget projektleder Kristine Fjord Tolborg – er med hendes ord:

Et flertal mener ikke, at det er en del af deres arbejde at følge blogs
Journalister med specifikke stofområder er mest positivt indstillede over for blogs
Der er en forventning om, at blogs kommer til at spille en større rolle i fremtiden

All round journalister uden stofområde bruger sjældent blogs, mens det er mere udbredt blandt journalister med et stofområde – og på magasiner og fagblade, der typisk også er mere fokuserede i stofvalg.

Hvor kun hver tiende journalist på et dagblad mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt at følge blogs, så er det på magasiner og fagblade 32 procent.

Jf. Kristine Fjord Tolborg er begrundelserne for ikke at bruge blogs;

  • Jeg har ikke tid ( et argument der også blev brugt i salen på seminaret)
  • det er uoverskueligt fordi der er så mange; hvor skal man begynde ?
  • troværdigheden; et er organisationer, myndigheder og firmaer som skal tjekkes, men privatpersoner bag en blog?

Således er det kun 16 procent, der vurderer at blogs er troværdige – mens 46 procent svarede både-og – med tilføjelsen, at det kommer an på hvilke blogs, vi taler om. 43 procent efterprøver da også – som man selvfølgelig skal ! – bloggens troværdighed.

Er blogs tabt land for journalister

Det kunne være nærliggende at konkludere 2 ting oven på dette nedslående resultat:

1. blogs er tabt land for journalister
2. det er endnu et bevis på at journalister ikke vil.

Nopes, vil jeg ( ikke overraskende) sige.

Det handler om at få vænnet journalister til blogs, lære dem hvad det er (det er ikke kun dagbøger af teenagere og folk, der elsker bizar sex) og dernæst give dem redskaberne til at søge efter og finde de rigtige troværdige blogs på et område.

Det kræver:

  • Intern uddannelse på medierne: lav kurser om brugen af blogs som kilder med eksempler på de massevis af professionelt udførte blogs. Lær journalisterne at de ved hjælp af søgemaskiner som fx. Overskrift.dk og Technorati.com samt Googles Blogsearch kan finde frem til blogs inden for bestemte emneområder.
  • Tålmodighed: Når de har fundet blogs frem – så tager det tid (det her er Trine-Marias pointe) at opbygge en relation til bloggen. Kort sagt: du skal læse bloggen i nogen tid for at lære den og forfatteren(e) bag . Det er jo det samme med The Independent, The Guardian eller Politiken: nye læsere skal jo også læse avisen et stykke tid for at få en relation til den og finde ud af , om de tror på den.
  • Accept fra redaktionschefer, redaktionssekretærer og andre til at journalisten bruger tid på at følge med i blogs – som de læser aviser, nyhedsbreve etc.
  • Uddannelse: Uddan journalisterne i de relevante værktøjer: søg ordentlig og i de rigtige søgemaskiner. Lad vær med altid at søge på Google med to – tre ord – uden at gøre brug af metoderne til at fokusere søgning. Og lær journalisterne at bruge rss- eller nyhedslæsere.

Endelig kræver det også at journalisterne tager sig sammen – og løfter snotten fra skærmen og papirbloggen og følger med i hvad der sker inden for deres område og ude på nettet.

Svenskeren Erik Hörnfeldt har skrevet i et indlæg i det svenske Journalisten – som DJH’s eJour trykker under rubrikken “Hvad vil du lave om fem år?” . Han spørger ud fra fra at papiraviserne er en død sild og nettet er fremtiden, men alt for få journalister reagerer på det.

Han sigter selvfølgelig på, at man skal opbygge digitale kompetencer – og jeg tilføjer; du skal være åben over for nettet og følge med i dets udvikling som medie: blogs, wiki’er, videodelingstjenester, sociale netværk (fx Facebook ) og awareness-tjenester som Twitter og Jaiku

Hvis ikke – så er du lige ilde stedt, fordi du ikke opdaterer på de medier, som de fremtidige mediebrugere benytter sig af – og ser hvilke værktøjer, der venter derude, til researchbrug.

Og så vil jeg opfordre til, at man smutter forbi Blogeffekt og giver sit besyv med der.

2 Comments

  1. Hm, ret interessant læsning. Men jeg får lyst til at tilføje, at det formentlig også er en mental barriere. Altså forstået på den måde, at journalisterne jo har haft patent på at kunne skrive og formidle. Så det der med at menigmand pludselig skal have så stor opmærksomhed, det er sgi da lidt af en overvindelse at erkende og acceptere. Så er visse journalister ikke også gået lidt i barnlig strejke.

    Når det er sagt, ja så vil jeg også sige, at hvis for hulan bare (vi) bloggere gad tage en lille smule ved lære af journalisterne, og dermed mener jeg fx at smække ordentlige overskrifter og ordentlige oversigtlige ‘manchetter’ eller teasere på vores tekster, så ville det nu hjælpe ret så gevaldigt på orienteringen og lysten til at følge med – også for journalister.

    Overskrifter som ‘Nu skal I bare høre’, eller ‘Tihi, det her er sjovt’ eller ‘Jeg er træt’, de er da så gabende kedsommelige, indadvendte og ligegyldige, at det er til at tude over. Hvorfor er det nu lige at vi bloggere tror, at vi kan tillade os at kede andre mennesker SÅ hårdt ved ofte at begynde voroes tekster med Adam og Eva og så snegle os frem gennem selvrefleksioner eller netop mangel på samme? Er det i virkeligheden ikke bare, fordi vi er formidlingsmæssigt uoplyste og på visse punkter lige lovlig selvfede og selvdyrkende, sådan at vi tror, at ‘vi selv lissom’ skaber vores egen form? Og dermed nægter vi, hvad alle andre skriftlige former er tvunget til, nemlig at skele til, hvad der virker godt i naboformerne, og dermed tilegne os de kundskaber, der er nødvendige?

    Nå, men ok, vi må også bare selv tage straffen. For ingen gider i længden læse os, hvis vi ikke kan skrive og ikke kan sælge lortet i en ordentlig interesseskabende overskrift.

  2. Pingback: dSeneste

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.