Ærgerligt at jeg ikke kan deltage i dagens “Rigets Tilstand” på Rådshuspladsen, hvor koncernchef for JP/Politiken A/S , Lars Munch fortæller medarbejderne om annoncesalg , prognoser for resten af året og nye tiltag.

I dag har han jo en nyhed med, nemlig at Metroxpress og 24timer bliver slået sammen i et selskab , der skal udgive de to aviser – i øvrigt med A-pressen som medaktionær.

Metro A/S vil eje 51 pct. af det nye selskab, og de to andre 24,5 pct. hver .

Aviserne slår på at de kun har 16 pct fælles læsere – og med et selskab med to udgivelser vil kunne tilbyde annoncørerne adgang til henved een million læsere.

Lars Munch bedyrer i en udtalelse til Journalisten.dk at 24timer vil bibeholde sin egen redaktion.

Jeg tror så bare, at den vil blive “skåret til ” rent mandskabsmæssigt henover de kommende måneder – og lur mig ikke , om vi til næste år, så vil se de to redaktioner slået sammen – med interne opdelinger om at “du skriver til 24timer og du skriver til Metroxpress”.

Ellers vil der ud over samarbejde om distribution og annoncesalg ikke være andre rationaliseringsgevinster at hente end færre journalister.

De har allerede vist vejen i Berlingske Officin, hvor Urban er slået sammen med andre Berlingske Officins redaktioner som Berlingske og BT.

Men det er givetvis fornuftigt nok – rent økonomisk, fordi der er alt for mange aviser til den mængde annoncer, som er – også i en tid hvor økonomien er på vej ind i en lavkonjunktur. Jeg hører fx. lige nu i radioen, at antallet af jobannoncer på nettet angiveligt er faldet med 10 pct. Det kan ses som et tegn på, at den er god nok med recessionen.

Update:
Jakob Elkjær om Metroxpress’ overtagelse af 24timer

2 Comments

 1. Jeg kan sagtens følge din bekymring, og kunne her synge en vanlig sang om historik, sædvane og forudsigelighed.

  Men jeg prøver at tage fat et andet sted. I 2008 er det en anelse morsomt at høre folk tale om at dække 1 million læseres behov i et sprogområde med godt 5 millioner individer.

  Jeg tror personligt ikke længere på omnibus-tanken på papir. Jeg har ellers selv været meget konservativ på det område. Men også jeg må vel læse skriften på væggen. Alle tendenser peger på, at folk i stadig stigende grad selv finder sine nyheder. Eller får skræddersyede nyhedspakker leveret i RSS-readere etc. etc.

  (lad nu være med at slå på mig. Det er udtryk for MIN oplevelse af tingenes tilstand).

  Jeg bliver konstant mindet om, at niche-medier går store tider i møde. Og her er Børsen og Kristeligt Dagblad nok de, der står bedst placeret. Jeg kan jo se det også i mit eget forbrug. Jeg læser emnemæssigt snævre blogs og får mit totalbillede af verden via DR-Radioavisen morgen og aften. That’s it!

  Min lille bøn skal derfor gå til de journalister, som du, Kim, ytrer bekymring for:

  * Få et hurtigt USB-modem fra 3.
  * Få en Nokia N95 eller noget endnu bedre.
  * Træk på din arbejdsplads’ “Kim Elmose” og lær at bruge disse værktøjer.
  * Pres på for at komme ud af redaktionslokalet.
  * Tag den bærbare med ud under armen.
  * Find nogle skæve, menneskelige, unikke historier.
  * Publicér på nettet, og giv brugere mulighed for at hjælpe dig.

  Kort og godt – giv brugerne noget, de IKKE kan få andre steder end hos dig.

  Med to redaktioner med dygtige journalister, er det visionsløst at begynde at fyre folk, når man har muligheden for at gøre det helt unikke. Hos 24timer har man jo også en stab a dygtige grafikere siddende… Øøj, jeg kunne få mange relevante og vedkommende historier ud på fede måder, hvis jeg havde adgang til sådan et godt slæng 🙂

  🙂 Kenneth

 2. Næh hov – jeg håber da ikke at jeg lyder lyseslukker-agtigt bekymrende. Jeg konstarerer blot, at der nok kommer til at ske nedskæringer – og jeg anfægter ikke at det er nødvendigt.

  I øvrigt er vi da helt enige i, at omnibus-avisen er på vej ud. I den anledning skulle du læse medieforsker Ida Schulz’ kommentar i dagens Information “Publicisme 2.0” hvor hun efterlyser svar på om netmedierne er de nye bærere af publicistiske idealer om “nyt til alle om alt i samfundet ” = vid hvad der sker uden for dine egne cirkler.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.