Følgende er liveblogget fra DONA og Update’s seminar på ITU med Solana Larsen, co-managing editor for bloggerportalen Global Voices Online – et site med ca. 10.000 – 20.000 læsere om dagen, 15 redaktører og 80 lokale bloggere, der overvåger deres nationale
Solana fortæller, at
Medierne sværmer rundt om os – og vil gerne invitere os til projektsamarbejde.
Der er bare et par problemer:
– medierne er store og de er bare langsomme mht til at få implementeret ideerne . Bare det at blive indarbejdet på deres sites tager tid. Altså, det har taget år med Reuters at få dem indpasse vores feeds på deres sites.
– desuden er de uvillige til at betale for den løbende konsulentarbejde.
Det, vi kan levere til medierne, er et beredskab.
Hvis der sker noget i Burma , jamen, så har vi kontakt til de burmesiske bloggere eller blogger der har kontakter i landet -og vi kan få dem aktiveret i løbet af få timer.
Og vi kan vise medierne hen til disse eksperter.
Udvælgelse af bloggere:
– en trediedel af de frivillige bloggere kommer selv. Hovedparten er rekrutteret af vores 13 redaktører – og godkendt.
De er lønnet – på deltid – og følger deres regionale blogosfærer.
Bloggerne skal være:
– gode til at skrive og vinkle
– have et stort bagland / netværk
– have specialviden
Vi har lige ansat en afrikansk blogger, der er ansat som specialist i miljø. Hun skal så overvåge miljøblogs – globalt – og opbygge et netværk der.
Og så holder vi jo øje med om hvorvidt andre bloggere i fx. Bangladesh linker meget til en blogger. Gør de det, så vidner det måske om autoritet.
Vi har afvist nogle – fx. nogle der har investeret for meget af sig selv i et emne, taget for meget stilling i deres links videre til andre – fx. kun linker til blogs, som de er enige med.
De må godt skrive om deres personlige holdninger, men det skal ske på egne blogs (som de godt må linke til) – men på deres Global Voices posts, der skal de åbne ud af – være afbalancerede og fair.
Rising voices
Vi giver os 5.000 dollars til gode blogprojekter – fx. en blog der vil oversætte indlæg for en indiansk minoritet – eller en skole, der vil undervise tidligere prostituterede i Bangladesh i bl.a. at fortælle om deres liv via blogs.
Næste projekt er i Sierra Lione: Folk i flygtningelejre bliver undervist i at blogge – så de kan lære videre – og give folk mulighed for at fortælle om deres liv og nyheder over nettet.
I Afrika fx. er der ikke mange regionale medier: radioer og tv – der fortæller om folks hverdag eller som de ikke stoler på.
Der kan de bruge blogs som et medie. Interessant når vi i Vesten hele tiden diskutere : hvad er blogs ? Kan det bruges som journalistik eller er det noget helt andet?
Ytringsfrihed
Global Voices Advocacy http://advocacy.globalvoicesonline.org – et søstersite om ytringsfrihed for bloggere, fængslede bloggere og undervisning i hvordan man kan omgå censur.
På sitet er der fx. et Google Map med oversigt over statslige overgreb på bloggere – fx Tyrkiets blokering for alle blogs med WordPress-software.
Pingback: Journalisternes verden ændrer sig « Blogs og effekter