Fyens Stifttidendes gratisavis, Xtra, har i dag lanceret xtrablog – gratis læserblogs baseret på smartlog.dk-systemnet – udviklet af Morten Blinksbjerg Nielsen, der udviklede Smartlog-blogværktøjet.
(tip fra Jens Bertelsen). Uden at Xtra dog gør opmærksom på det – jeg kunne i hvert fald ikke finde det.
Jeg har testet det en smule her til aften – og jeg må sige; det er sgu godt.
Nej, det er rigtigt, rigtigt godt. Se selv – mit hurtigt oprettede site, Kelmotjek
Nemt, brugervenligt og fleksibelt – lige sådan et system, som andre mediehuse må sukke efter.
Det tager fem minutter at oprette sig med en konto – og vælge design blandt tre forskellige skabeloner, der i udtryk stilmæssigt ligner WordPress – med udgangspunkt i Kubrick.
Roserne
Vigtigt for en blog, som folk får ejerskab til er, at muligheden for personalisering. Og det har Morten B. & Co. fanget til fulde.
1. Vælg header: Brugeren kan under design vælge mellem en snes forskellige header-billeder – lige fra landskabsbilleder til forskellige baggrundsfarver.
Når man bagefter ser på sin blog – ligner den et eget produkt og ikke en hjemmeside omklamret af et medie. Meget fornuftigt af Fyens Stifttidende. Respekt herfra.
2. Moduler: Den del, som jeg virkelig godt kan lide.
Brugeren kan gå ind og vælge en lang række moduler: profilfoto, kalender, sider, seneste indlæg, links, seneste kommentarer, tags – samtidig hente rss-feeds fra andre sites, billeder fra de meste fototjenester 23 eller flickr, links fra del.icio.us
Modulerne bliver dernæst vist i den rækkefølge, som de vil ligge i din højre menu – og så kan man ved drag-and-drop flytte det enkelte modul op eller ned. DET er nemt.
Det giver brugeren udstrakt frihed til at placere det enkelte element, hvor hun gerne vil have det UDEN at skulle rode med html-kodning eller lignende i uoverskuelige skabeloner som i blogger eller wordpress.
Dejligt nørdfri. Nok et cadeau til Morten B. & Co.
Kan gøres bedre: Tag brugeren bedre ved hånden.Specielt i modul-delen er der brug for en hjælpe-side – et forum eller oftest stillede spørgsmål. Det er svært – for den utrænede blogger og selv undertegnede med fem års blogging på bagen – at finde præcis ud af hvordan jeg får mit flickr-feed til at fungere eller del.icio.us, hvor jeg lige måtte prøve et par gange.
Det kan skyldes at det er et foreløbigt produkt, hvor hjælpeguiden ikke er kommet på plads endnu.
Men xtrablog-folkene bør få det ordnet for ikke at lukke de teknologi – og bloguvante brugere ude.
Åbenhed
xtrablog giver brugeren mulighed for at importere indlæg fra en anden blog og exportere sine indlæg, hvis brugeren bliver træt af xtrablog.
Jamen, perfekt, sådan skal det bare være. Det er i de åbne systemers ånd. Helt rigtigt set.
Blogudviklere og it-folk kan ellers godt forfalde til at glemme det ud fra devisen: “Vores produkt er så godt, at folk da ikke vil overveje at forlade det” eller “Det gælder om at holde på brugerne, så de ikke går hen til andres sites.
En stor hånd til MBN for den åbenhed.
Og import. Jeg prøvede at importere fra min typepad.com konto – med data gemt i Moveable Type Export format – og 147 indlæg. Det gik nemt og tjept. Ellers kan man importere post i RSS 2.0-format.
Og vil man eskportere – så er det enten i RSS 2.0 format eller Moveable Type. Smart – fordi bl.a. WordPress er sat til at importere Moveable Type eller Blogger-indlæg.
Gruppeblogs
Øjensynlig kan brugerne også oprette gruppeblogs, fordi jeg under indstillinger kan vælge brugere – ud fra andre bloggere på xtrablog. Flere brugere kan sammen drive en blog.
Kategorisering
Tags har MBN allerede i noget tid – som nogle af de første – brugt offensivt i smartlog – og det går igen på xtrablog.
Konklusion: Et godt brugervenligt system til læsere med lyst til at blogge – blot med behov for lidt mere forklarende “how to” med enkelte elementer, men ellers meget flot.
Det kan andre medier herhjemme lære noget af.
Og de kan lige så godt henvende sig hos MBN og høre om de kan købe en udgave af xtrablog-systemet, fordi det kan det, som det skal – uden dikkedarer.
Eddermanme en grundig anmeldelse med gode observationer. Hvis jeg skulle anmelde din anmeldelse ville du nok få 5 kokkehuer. Men tak til dig for at bruge tid på arbejdet. Dejligt overskueligt…
… ville lige sige tak for dine pæne ord 🙂
jonny