Via Henrik Føhns spottede jeg lige den udmærkede artikel “What Newspapers and Journalists Need Now: Experimentation – Not Nostalgia” af Clay Shirky.

Han har netop udgivet bogen “Here comes everybody: The Power of organizing without organisations” , der bliver diskuteret stadig flere steder på nettet – og på bloggen til bogen. Bogen handler – som titlen antyder – om at nettet med sine værktøjer gør det muligt for personer organisere sig i grupper, netværk og bevægelser uden deciderede organisationer og foreninger bag.

Artiklen på Britannica Blog slår ned på det faktum, at det ikke hjælper medier og journalister at græde over faldende indtægter fra papiraviser, hvis læsertal viger (og det har de gjort siden 1984 – ti år før det kommercielle nets gennembrud , så den undskyldning går ikke fra medierne, noterer Shirky ), men at de i stedet skal begynde at eksperimentere – for at redde det væsentligste som medierne har tilbage: den undersøgende journalistik.

Det kræver penge – og her peger Shirky på nytænkning i alternative medier , som bl.a. journalisten Kevin Sites, der samlede penge ind fra læserne for at tage til Irak og dernæst distribuerede artiklerne til alle eller Wikileaks, en portal der bringer censorerede tekster og film frem fra fx. Kina som dokumentation.

Der skal tænkes i nye måder at finde penge på – fremfor at pive over, at pressen – som vi kender den – ændrer sig.

Det giver lige så meget mening som at græde over pony ekspressens endelig med telegrafens komme, lyder det tørt fra Shirky.

Selvom han ikke selv leverer klare løsninger på, hvordan vi finansierer dyr journalistik på nye måder, så er hans artikel et frisk indlæg og et nødvendigt indlæg.

Vi er nødt til at forholde os til at tingene ikke forbliver de samme for medierne – især aviserne – men at der er et paradigmeskift i gang. Det hjælper ikke at begræde det, men at arbejde på at ændre det – og det bliver ikke nemt.

Måske er der lidt inspiration at hente fra hr. Shirky i en kort og overskuelig tekst – og imens må vi med Føhns spørge: Hvor får vi pengene fra?

I øvrigt: Trine-Maria er ved at læse Clay Shirky’s bog – så her kommer der nok snart noget nyt. Jeg har ikke fået skaffet den endnu

2 Comments

  1. Og i forlængelse af det kan man jo nævne musik- og filmbranchen, som længe har pevet over ulovlig kopiering og manglende indtjening. Men hvorfor ser vi så lidt nyskabelse fra den kant, når de netop burde okse derudaf for at finde på nye eksperimenter og mulige forretningsmodeller?

  2. Jeg tror at det også handler om at det tager tid ….lang tid … at dreje en branche = en supertanker. Først skal der erkendes at der er krise , dernæst skal der analyseres på : hvad gør vi så – og så endelig skal man dreje i den rigtige retning .

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.