(Blogindlægget er først bragt på Journalisten.dk d. 25. maj )

Den digitale udgave af Al Gores bog “Our Choice” til iPad og iPhone er så gennemført, at jeg kigger på netmedierne og siger: “Giv mig det samme. Nu”.

Jeg ved, at der rundt omkring i de danske mediehuse bliver knoklet løs med at udvikle eller videreudvikle digitale multimedieudgaver af deres produkter, magasiner og aviser , til diverse mobile enheder og tabletcomputere.

Det kan jeg godt forstå. App-udgaverne af danske medier, som jeg har installeret på min iPhone og iPad, har ikke imponeret. Det har vel nærmere været omplantede udgaver af netaviserne.

Ikke megen interaktion og video, infographics.

Det gælder i øvrigt – sagt i all fairness – også for apps fra organisationer, virksomheder mv.

Så falder man over den digitale udgave af Al Gores miljøbog og show “Our Choice” ( se en præsentationsvideo der ) – og pludselig ser alt andet meget blodfattigt ud.

Her har vi et papirprodukt , en bog ( men det kunne også være et magasin eller en avis ) , der er overført til den digitale platform, fuldstændigt på dennes præmisser.

Lyst til leg
“Our Choice” er en digital udgivelse, der giver dig lyst til at bladre rundt, gå på opdagelse og blive hængende, fordi den bruger mediets force: interaktiviteten og muligheden for infographics.

Teksten er suppleret med adskillige animerede grafikker, der viser, hvordan forskellige teknologier fungerer, ledsaget af en kort speak, eller opfordrer læseren til at klikke rundt og vise data på en overskuelig måde.
Du kan eksempelvis på et USA-kort se illustreret, hvor i landet det er bedst at bruge vind, solenergi eller jordvarme. Du kører fingeren rundt på kortet og får tal på hver enkelt stat, inden for den enkelte energikilde.
Mine børn elsker de funktioner, fordi de selv kan få grafikkerne til at skifte – og jeg ser som professionel kommunikatør, at her bliver store mængder data brugt på en effektiv måde – ved at udnytte mediets virkemidler til det yderste

Pust på din iPhone eller iPad
En af de mest omtalte gimmicks ved “Our Choice” er en interaktiv grafik, der illustrerer, hvordan vindenergi kan oplagres i fx batterier til senere brug.

Brugeren kan selv få en vindmølle til at rotere og skabe energi til batteriet ved at puste til iPad eller iPhonens mikrofon. En mere fysisk og håndgribelig interaktiv grafik end de sædvanlige muse-klik.

Nogle vil måske vrænge lidt ad denne form for interaktivt, men det udbygger lege-elementet og giver den der “Wauw”-effekt, som er nødvendig for et produkt og – ja – vel også for et medie.

“Wauw”-oplevelser er der bare ikke mange af i danske medieapps . Men de kan altså skabes. Tænk på, hvordan medier og organisationer kunne illustrere deres budskaber og historier – dataunderbygget – med sådanne visualiseringer. For dælen da.

Intuitiv app
Nem, overskuelig og – bedst af alt – intuitiv er de navigationsmæssige plusord, der falder mig i hu, når jeg læser bogen.

“Our Choice” er skabt af firmaet Push Pop Press , hvis udviklere har formået at etablere en navigation, der med det samme ligger i fingrene.

Lette svirp over kapitlernes titelfotos gør, at du bladrer hurtigt fra kapitel til kapitel, mens et mindre bånd med siderne i de enkelte kapitler kommer til syne i bunden, så du hurtigt bladrer siderne i et kapitel igennem.
Med to fingre forstørrer du de sider, du vil se – hvilket også gælder for bogens fotos, der alle er geo-tagget og via et globus-symbol kobler til Google Maps – og viser punktet med en rød nål. En enkel og fiks lille feature.

Money is not the issue
Jeg ved godt, at sådan en digital udgivelse som “Our Choice” har kostet mange penge. Det tvivler jeg ikke et sekund på.

Samtidig ved jeg også godt, at medier og andre organisationer kører med smalle budgetter oven på finanskrisen.
Alligevel: det er oplevelser, som dem jeg får med bogen, der skal sælge fremtidens apps til mig.

Al Gore & Co. har drastisk hævet barren for, hvad jeg forventer som mediebruger – især når jeg skal betale for det, hvilket jeg gerne vil. Alt andet vil fra nu af blive målt efter “Our Choice”, ind til der kommer en ny app, der påny sprænger nogle grænser.

Der er også andre apps derude, som er gode. NASA eksempelvis har lanceret en app, der også lader en måbende tilbage. Så inspirationen findes rundt omkring.

Jeg forventer, at medierne knokler på med at hoppe over barren – og kan næsten ikke vente med at se resultatet.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.