Det største problem for samfundet ved, at avisernes oplag og dermed økonomi styrtdykker, er at redaktionerne skærer ned på de dybdeborende journalistiske projekter , den afslørende journalistik som er nødvendig, når komplekse problemstillinger skal afdækkes.

Det handler oftest om at en eller flere journalister bliver taget ud af vagtplanen i uger eller måneder for at fordybe sig i et sagskompleks – se bare Berlingske “Forbrydelsen” der fik Cavlingprisen 2008  efter måneders gravearbejde og aktivt brug af nettet.

Det koster penge , mange penge – og derfor ryger det som noget af det første, når budgetterne barberes.

Associated Press har taget konsekvense af det – og har ifølge New York Times indgået en aftale med fire non-profit journalistiske gravegrupper om at bringe deres materiale i AP’s strøm af nyheder til 1.500 amerikanske aviser.

De fire grupper er Center for Public Integrity, the Investigative Reporting Workshop på American University, the Center for Investigative Reporting, and ProPublica . Til sammen råder de over 50 journalister, der arbejder med dybdeborende journalistik  – og får penge fra donationer via nettet, fonde og velhavende mæcener.

Jeg synes, at det er interessant at A.P. går nye veje – omend det kun er for en foreløbig seks måneders periode. 

Det er ikke kun vigtigt i journalisters skåltaler, at nogen har penge og dermed tid til at løse op for komplicerede sammenhænge. Det er også vigtigt at demokratiske grunde – jf. Berlingskes “Forbrydelsen” .

Hvordan skulle de sammenhænge ellers være blevet afdækket ?

Hvad kan de danske medier så gøre, da der jo ikke liiige er et hav af non-profit gravegrupper herhjemme.

Well, måske kunne flere medier gå sammen om tværredaktionelle grupper , der udfører gravearbejde . De bevarer musklerne til gravearbejdet, men koordinerer og deler æren med de andre medier.

Det er imidlertid også ligegyldigt, fordi

1) Arbejdet bliver gjort

2) Medierne får noget ud af det = kvalitetsjournalistik

Men måske er der allerede nogle medier, der gør det her – på tværs af mediehuse-skel? Hvis du kender til det, så smid en kommentar og del med mig og andre læsere.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.